Mens en samenleving

Een beeld schetsen van onze samenleving is helemaal niet gemakkelijk. Wat ik jullie alvast kan vertellen is dat we sinds de jaren 60 in een postmoderne tijd leven. In het postmoderne leven is er eigenlijk niets meer duidelijk. Er enkele zaken die mij toch in het oog springen:

* zelf beslissen wordt steeds belangrijker
* naar planmatige maatschappij
* doel: hoger rendement
* gevolg: onttovering van de wereld = niet langer ten dienste van een allesoverheersende orde

Al deze punten gelden nu ook nog in onze samenleving. Het is goed dat er in de (post)moderne tijd daarover is gediscussieerd, zo hebben wij het nu een stukje makkelijker en kunnen wij ons focussen op andere dingen die een grote rol spelen in onze samenleving zoals bijvoorbeeld pluralisme.


Pluralisme is in deze tijd van het jaar zeer belangrijk. We moeten kunnen omgaan met de verschillende culturen. Met de vluchtelingen moeten we leren omgaan maar ook met hun cultuur. Niet iedereen in onze samenleving kan daar even goed mee omgaan, zo heb je mensen die helemaal niet 'open minded' zijn ingesteld en deze mensen gaan ervoor zorgen dat de vluchtelingen/moslims zich hier bedreigd zullen voelen.


Religie speelt steeds minder en minder een rol in onze samenleving. Dit noemen we dereligisering. Vandaag de dag gaan mensen steeds minder naar de kerk. We geloven ook steeds minder in God maar toch blijven we trouwen, ons vormsel doen, communie,... Ik denk dat we dit doen gewoon om het principe niet omdat we er echt in geloven dat God ons zal helpen in ons verdere leven.


De bril die je opzet om naar de maatschappij te kijken bepaalt ook hoe je handelt en reageert. Heel wat elementen bepaalt ons perspectief van kijken naar de samenleving: opvoeding, media, dingen die we meemaken...
De verbondenheid met anderen is belangrijk, als er een goed contact is komt er een verbinding tot stand, echt luisteren en respect voor elkaar hebben,...
Wat zie jij in deze foto? Kijk goed want je kan meerdere dingen zien!

Laat je reactie van deze stelling horen !

5 opmerkingen:

  1. Ik ben het grotendeels eens met uw stelling, vooral het feit dat de jongere generaties minder naar de kerk gaan is een opvallend feit. Daarnaast vrees ik dat er ook te veel mensen in onze wereld zijn die met een gekleurde bril naar negatieve nieuwsfeiten kijken en dus niet echt open minded zijn.

    In de foto zie ik het hoofd van een dame die opgekleed is met opgestoken kapsel die wegkijkt van ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dereligisatie inderdaad, maar daarnaast ook radicalisatie. Het centrum gelooft alsmaar minder in een Opperwezen en alsmaar meer in zichzelf. Het egoïsme neemt maw voortdurend toe. Wat goed is voor de opportunisten, niet voor de gemiddelde mens en al zeker niet voor wie het moeilijk heeft. Dit uit zich in het minder succes van vakbonden, jeugdbewegingen en allerlei sociale bewegingen. Radicalisering neemt in Europa toe met steeds meer rechtse regeringen (Hongarije, Servie, UK, Italie, etc..) of wereldwijd door het terrorisme door IS, Al Qaida of Boko Haram.
    Tenslotte : de tekening toont het gezicht van een mooie, jonge vrouw en een lelijke, oude vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. we moeten openstaan voor andere culturen, maar mogen zeker onze eigenheid niet verliezen!dereligisatie volgens mij vooral binnen de katholiek kerk, des te meer inde islamtische wereld !
    het goed voor hebben met de medemens is volgens mij de basis voor een mooie samenleving/maatschappij maar te idealistisch.
    maar vooral begin bij jezelf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie !
      Een zinnetje die me verder doet nadenken is dat je vooral bij jezelf moet beginnen. Dit klopt ook, je kan zomaar commentaar hebben op mensen en dit is fout wanneer je dit misschien zelf ook doet!

      Alvast bedankt!

      Verwijderen
  4. Het feit dat onze generatie minder naar de kerk gaan is een grote verandering vergeleken met vroeger. Veel mensen doen hun communie, trouw, ... niet meer zo zeer omdat ze geloven in God maar meer omdat het een traditie is. Het is een symbool dat ze willen delen.

    BeantwoordenVerwijderen